Φοιτητικές εστίες

Όταν μιλάμε για φοιτητικές εστίες πλέον γνωρίζουμε ότι οι δημοφιλέστερες περιοχές στην Λευκωσία είναι η Έγκωμη, Αγλαντζιά, Στρόβολος και Παλλουριώτισσα– πλησίον πανεπιστημίων. Ενδεικτικά τα ενοίκια των φοιτητικών εστιών και studio κυμαίνονται από 450€ – 550€ , ενώ τα διαμερίσματα 1ος υπνοδωματίου 500€ – 600€ και τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων 600€ +.

Στην Πάφο οι δημοφιλέστερες περιοχές είναι η περιοχή Universal και Αγίου Θεοδώρου με  τα ενοίκια των φοιτητικών εστιών και στούντιο εκεί να κυμαίνονται από 350€ – 450€.Τα διαμερίσματα 1ος υπνοδωματίου 400€ – 500€ & τα διαμερίσματα 2ο υπνοδωματίων να είναι από 500€ +.

Στην Λεμεσό η δημοφιλέστερη περιοχή είναι η περιοχή γύρω από το ΤΕΠΑΚ. Τα ενοίκια των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών και στούντιο ξεκινούν από 500€ +. Τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου από 650€ + και τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων από 800€ +.

Οι φοιτητικές εστίες, κυρίως στην πρωτεύουσα, αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, δίνοντας ανάσα στους φοιτητές και απαλλάσσοντάς τους από το να ψάχνουν για διαμέρισμα σε βολική περιοχή.

Επιπρόσθετα, λόγω αυτής της ζήτησης – Νέο σχέδιο για φοιτητικές εστίες επίσης ανακοινώθηκε και από την κυβέρνηση από τον υπουργό  κ. Πετρίδη που σημείωσε πρόσφατα ότι θα δημοσιευθούν προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση φοιτητικών εστιών.

Πιο κάτω αναφέρουμε τα υφιστάμενα Πανεπιστήμια και πληροφορίες για τις φοιτητικές εστίες που διαθέτουν:

Πανεπιστήμιο Κύπρου- Λευκωσία

Η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας,.με ένα  συγκρότημα κτιρίων κατοικίας που κανείς καλείται να διερευνήσει την χωρική αρχιτεκτονική πρόκληση της ανεξάρτητης μονάδας μέσα στο σύνολο, της ταυτόχρονης αυτονομίας και συνάθροισης που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ζωής. Ο χώρος της κατοικίας, μέσα από το κέλυφος της και το περιβάλλοντα χώρο να δίνει αφορμές και ερεθίσματα μέσα από τις επεξεργασίες των υλικών, τις υφές, τα επίπεδα και όγκους. Μια πορεία, φυσική συνέχεια των κεντρικών πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, διεισδύει σαν σφήνα κίνησης και κοινωνικών δραστηριοτήτων, συνδέοντας και συσχετίζοντας τις μονάδες κατοικίας, περιβάλλοντας τον υπαίθριο χώρο, δημιουργώντας γεγονότα και στάσεις πολλαπλές κλίμακες, οπτικές φυγές, οριοθετημένες θέες και σημεία αναφοράς.

Κλίνες: αποτελείται από 14 κτήρια και 208 κλίνες

Κόστος διαμονής: Τα ενοίκια κυμαίνονται από 120 ευρώ μέχρι 160 ευρώ τον μήνα.

Τα δωμάτια δίνονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, οπότε δεν είναι θέμα «επιλογής» με βάση τη χώρα διαμονής, αλλά με βάση τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε φοιτητής. Τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, καθώς και τα έξοδα ηλεκτροδότησης, υδατοπρομήθειας και συντήρησης, περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

Περίοδος Διαμονής: Η διαμονή στη Φοιτητική Εστία ισχύει για ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριος-Μάιος). Οι φοιτητές μπορούν να παραμείνουν στη Φοιτητική Εστία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εστίες του Πανεπιστημίου δεν ανήκουν στο ΤΕΠΑΚ. Είναι κτίρια ιδιωτών και τα περισσότερα είναι παλαιάς κατασκευής που έχουν ανακαινιστεί και επιπλωθεί ανάλογα.

Το Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται επτά κτίρια, στο κέντρο της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν 127 διαμερίσματα/δωμάτια με 154 κλίνες.

Το ενοίκιο είναι επιδοτημένο, καθώς οι ένοικοι είναι φοιτητές που επιλέγονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Οι χρεώσεις για τους φοιτητές-ενοίκους κυμαίνονται από 180 μέχρι 390 ευρώ τον μήνα και τα συμβόλαια έχουν διάρκεια 10 μήνες. Στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η περίοδος διαμονής στη φοιτητική εστία είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τους δύο θερινούς μήνες.

Το Πανεπιστήμιο είναι σε διαδικασία για την ανέγερση ιδιόκτητων εστιών, χωρητικότητας 450 κλινών. Το έργο εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 35 εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός θα είναι προϊόν διαγωνισμού. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με ιδιώτες στο πλαίσιο μιας καινοτόμου πολιτικής που ονομάζεται «Δίκτυο Συνεργαζόμενων Διαμερισμάτων», αλλά και σε κάθε άλλο πλαίσιο που εξυπηρετεί τους φοιτητές μας.

Επιπρόσθετα έχει ενσωματωθεί στην εξίσωση αυτή και η φοιτητική εστία Apollonia Student Heights -ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (ΙΑΚ) που βρίσκεται στην Εκάλη στη Λεμεσό, έναντι της εκκλησίας του Αγ. Αρσενίου. Έχει ανεγερθεί με βάση τις προδιαγραφές φοιτητικών εστιών και μπορεί να στεγάσει πέραν των 300 φοιτητών σε δωμάτια τύπου στούντιο. Μεταξύ ΙΑΚ και Πανεπιστημίου υπάρχει συμφωνία συνεργασίας που περιλαμβάνει τη διάθεση μέχρι 220 δωματίων για τις ανάγκες φοιτητών του ΤΠΚ. Τα 200 δωμάτια θα διατίθενται σε επιδοτημένη τιμή στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων ενώ τα 20 δωμάτια θα διατίθενται χωρίς επιδότηση σε άλλους φοιτητές, κατά προτεραιότητα ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Κάθε φοιτητής-ένοικος που λαμβάνει δωμάτιο με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια θεωρείται υπότροφος της ΙΑΚ και ως εκ τούτου θα καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο. Κάθε δικαιούχος φοιτητής θα συνάπτει συμβόλαιο με το διαχειριστή του κτιρίου, με διάρκεια 10 μήνες και μηνιαίο ενοίκιο €250 (περιλαμβάνεται ρεύμα, νερό, διαδίκτυο, κοινόχρηστα, στάθμευση). Η τιμή χωρίς επιδότηση είναι €350 το μήνα.

Κάθε διαμέρισμα είναι ένα ανεξάρτητο στούντιο 20τμ+, με πλήρη επίπλωση, ατομικό χώρο υγιεινής και πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα (ψυγείο, μάτια, φούρνος)- περιλαμβάνει και περιορισμένο διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων.

Το κτίριο διαθέτει καφεστιατόριο, χώρο κοινόχρηστων πλυντηρίων, γυμναστήριο και άλλους κοινόχρηστους χώρους εκτόνωσης. Διαθέτει θέσεις στάθμευσης (χωρίς χρέωση). Το κτίριο συνδέεται με τα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου με πυκνό δρομολόγιο αστικών λεωφορείων και συγκεκριμένα με τις γραμμές 4 και 9.

Εννοείται ότι είναι ένα σύγχρονο οικιστικό συγκρότημα, υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που εδώ και ένα χρόνο δίνει ανάσα σε δεκάδες οικογένειες φοιτητών, αφού οι χαμηλές τιμές των ενοικίων διευκόλυναν τις σπουδές των παιδιών τους.

Η λειτουργία των φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό αποτελεί ένα από τα πολλά έργα προσφοράς τής Εκκλησίας στους νέους ανθρώπους & αποτελεί μέρος τού μόνιμου οράματος τού Μακαριωτάτου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων ειδικά σε μια εποχή που στη Λεμεσό τα ενοίκια είναι απρόσιτα για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης των εστιών, αν και επηρεάστηκαν από την πανδημία και την κατά καιρούς επιβολή περιοριστικών μέτρων, ολοκληρώθηκαν μέσα σε 11 μόλις μήνες!

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τα UNIC Residences περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών – τα «SIX», «U» και «TRIANGLE».

Τα UNIC Residences έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν 864 φοιτητές, κυρίως σε μονόκλινα αλλά και σε δίκλινα δωμάτια. Για το «SIX» και το «TRIANGLE» το ενοίκιο αρχίζει από τα €120 την εβδομάδα (περίπου €6.120 ανά έτος), ενώ για το «U» το ενοίκιο αρχίζει από τα €115 την εβδομάδα (περίπου €5.865 ανά έτος).

Οι πιο πάνω τιμές αφορούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που αναφέρονται πιο πάνω.

Η διάρκεια διαμονής ανέρχεται στις 51 εβδομάδες. Εξαιρέσεις γίνονται για μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι ενδέχεται να χρειάζονται επέκταση του χρόνου διαμονής τους.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Οι τρεις φοιτητικές εστίες, Cyprialife Residence, UniHalls Trinity και MED Boutique Residence, βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από την Πανεπιστημιούπολη.

Συνολικά οι τρεις αυτές εστίες εξυπηρετούν πάνω από 350 φοιτητές. Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα παρέχουν ένα επιπρόσθετο πορτφόλιο 600 οικιστικών επιλογών.

Το κόστος του ενοικίου κυμαίνεται από €99 – €180 την εβδομάδα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει σύνδεση στο διαδίκτυο, ηλεκτρισμό, νερό, πλήρη επίπλωση και ηλεκτρικές συσκευές, όπως και Smart TVs. Το κόστος διαμονής σε διαμερίσματα που προσφέρονται από το δίκτυο ιδιωτών συνεργατών του Πανεπιστημίου κυμαίνεται από €250 – €650 τον μήνα.

Οι περισσότερες φοιτητικές εστίες προσφέρουν δωδεκάμηνα συμβόλαια.

Μια οικιστική μονάδα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα 9μηνου συμβολαίου. Η περίοδος διαμονής κυμαίνεται από 9 μέχρι 12 μήνες, αναλόγως του τύπου εστίας και του συμβολαίου.

Στο παρόν στάδιο ανεγείρονται άλλες τρεις καινούργιες οικιστικές μονάδες, αφού το Πανεπιστήμιο πάντα εξετάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus– Λάρνακα

Σε ιδανική τοποθεσία για τους φοιτητές, αφού βρίσκεται δίπλα από το Πανεπιστήμιο και είναι μέρος της Πανεπιστημιούπολης UCLan Cyprus, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την οργανωμένη παραλία ΚΟΤ και πέντε λεπτών από την πόλη της Λάρνακας.

Σύνολο δωματίων: Το ολοκαίνουργιο κτιριακό συγκρότημα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus (Student Nest) αποτελείται από πέντε κτίρια με συνολικά 171 δωμάτια, παρέχοντας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον για μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Κόστος διαμονής: Το ενοίκια ξεκινούν από την πολύ χαμηλή τιμή των €250/μήνα, συμπεριλαμβανομένων νερού, ρεύματος και διαδικτύου.

Δυνατότητα διαμονής: Η περίοδος διαμονής των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Κύπρου είναι 9μηνη.

Μελλοντικά σχέδια: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη υπό ανέγερση η δεύτερη φάση των εστιών, η οποία αποτελείται από 350 κλίνες.

Πανεπιστήμιο Νεάπολις- Πάφος

Η Εστία βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης, στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της Κάτω Πάφου.

Αποτελείται από 100 ευρύχωρα φοιτητικά δωμάτια, πλήρως επιπλωμένα, που διαθέτουν το δικό τους μπάνιο και μπαλκόνι με θέα προς τη θάλασσα ή προς τους εσωτερικούς κήπους του Πανεπιστημίου, τηλεόραση, ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση, 24ωρη υπηρεσία υποδοχής και ασφάλειας, υπηρεσία καθαριότητας και τεχνική υποστήριξη.

Το κόστος διαμονής είναι ιδιαίτερα προσιτό και περιλαμβάνει ρεύμα, νερό, κλιματισμό, κοινόχρηστα και όλες τις πιο πάνω προσφερόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο.

Το συμβόλαιο διαμονής είναι διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων (8 μήνες). Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρατείνουν τη διαμονή τους και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πανεπιστήμιο Frederick

Το Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία έχει εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για ανέγερση εστιών χωρητικότητας 200 κλινών σε απόσταση 100 μέτρων από το κυρίως κτίριο του Πανεπιστημίου. Στη Λεμεσό έχει εξασφαλίσει αριθμό δωματίων σε εστίες που ανεγείρονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο.

Στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου βρίσκεται η ανέγερση ακόμη μίας εστίας, χωρητικότητας 250 κλινών, εντός των επόμενων τριών ετών.

Ο μέσος όρος των ενοικίων θα ανέρχεται στα 450 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι η αυξανόμενη ζήτηση για φοιτητικές εστίες σε όλες τις πόλεις έχει αναπόφευκτα δημιουργήσει και την ανερχόμενη ανάπτυξη και ανέγερση σε προσιτά επίπεδα για τους φοιτητές. Υπάρχει όραμα και ελπίδα για ένα υποσχόμενο μέλλον από την επιλογή παραμονής αλλά και εισδοχής στα Πανεπιστήμια που έχει να προσφέρει μια μικρή Κύπρος.

Μπορεί να γίνει ένας κόμβος εκπαίδευσης και επικοινωνίας με επιτυχή αποτελέσματα.

Compare listings

Compare