Φοιτητική στέγη

Φοιτητική Στέγη

Αρθρογραφία Ανδρέα Αντωνίου

 

  1. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το θέμα της εξεύρεσης φοιτητικής στέγης στις πόλεις με πανεπιστήμια και ειδικά στη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, με βάση και τα νέα δεδομένα λόγω πανδημίας;

Μετά το τερματισμό της πανδημίας και με την επιστροφή των φοιτητών πίσω στις αίθουσες των πανεπιστημίων, η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης της φοιτητικής εστίας είναι γεγονός. Αναμφίβολα είναι αρκετά δύσκολη η προσπάθεια των φοιτητών, για εξεύρεση στέγης, λόγω βασικά της μειωμένης προσφοράς επιλογών στέγασης, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών εστιών των πανεπιστημίων, αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών όπως επίσης και από ιδιοκτήτες μεμονωμένων εστιών, παράλληλα με τον αυξανόμενο ρυθμό της ζήτησης από ντόπιους φοιτητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό. Επίσης, η προσπάθεια των φοιτητών προσκρούει στη παράλληλη αυξανόμενη ζήτηση του τομέα των ακινήτων προς εξεύρεση οικονομικής στέγης γενικά.

  1. Πώς βλέπετε να λύνεται το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης;

Η σύναψη συνεργασίας με ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικιστικών κτηρίων όπως επίσης και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων αποτελεί βραχυπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος της φοιτητικής στέγασης. Επίσης, η μακροπρόθεσμη κατασκευή νέων κτηριακών μονάδων/φοιτητικών εστιών και η εισαγωγή κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων καθιστούν ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών να έχει τη δυνατότητα επιδότησης.

Η προσθήκη της οικογενειακής φιλοξενίας θα ήταν επίσης ακόμα μία κατεύθυνση προς άμεση μείωση κατά πολύ του προβλήματος στέγασης των φοιτητών, κάτι το οποίο στο εξωτερικό υπάρχει για χρόνια.

  1. Τι συμβουλεύετε τους φοιτητές να προσέξουν, όταν ψάχνουν για φοιτητική στέγη;

Να ψάχνουν στέγη εντός του χώρου των Πανεπιστημίων (φοιτητικές εστίες) ή κοντά σε στάσεις αστικής συγκοινωνίας για άμεση πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

Να ελέγχουν τη τοποθεσία της κατοικίας, τη γειτονιά αυτής και το τι παρέχει (υπεραγορές, τράπεζες, φαρμακεία κτλ).

Η μίσθωση υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλαιών κατοικιών να αποφεύγεται ή να είναι η τελευταία επιλογή.

Οργανώστε έγκαιρα την αναζήτηση στέγης. Η αναζήτηση της τελευταίας στιγμής συνήθως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, όσων αφορά την οικονομική επιλογή καθώς και την καταλληλόλητα του ακινήτου.

Η υπογραφή συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη της εστίας ή τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπο, να θεωρείται ως απαραίτητη διαδικασία και να μην αρκούνται σε προφορικές συμφωνίες.

Να απευθύνονται σε νόμιμα και πιστοποιημένα μεσιτικά γραφεία.

Πριν την υπογραφή του συμβολαίου, να ενημερώνονται για τους λογαριασμούς, τα κοινόχρηστα και οποιαδήποτε άλλα έξοδα, θα έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν και παράλληλα να αναφέρονται στο συμβόλαιο.

  1. Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες περιοχές για φοιτητική στέγη και που κυμαίνονται σ’ αυτές τα ενοίκια;

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:

  • Δημοφιλέστερες Περιοχές

Έγκωμη, Μακεδονίτισσα, Στρόβολος, Αγλαντζιά, Παλλουριώτισσα.

Φοιτητική Εστία

Studio, 1-2 υπνοδωματίων / €120 – €1040

Διαμερίσματα

1 υπνοδωματίου, Studio / €400 – €600

2 υπνοδωματίων / €600 και άνω

3 υπνοδωματίων / €650 και άνω

 

ΛΕΜΕΣΟΣ:

  • Δημοφιλέστερες Περιοχές:

Περιοχές που γειτνιάζουν με το ΤΕΠΑΚ, φοιτητική εστία APOLLONIA της Αρχιεπισκοπής.

Φοιτητική Εστία

Studio, 2 Υπνοδωματίων / €250 – €500

Διαμερίσματα

1 – 2 Υπνοδωματίων, Studio / €800 και άνω

 

ΠΑΦΟΣ:

  • Δημοφιλέστερες Περιοχές:

Neapolis University of Paphos

Φοιτητική Εστία

Studio / €450

Διαμερίσματα

Studio, 1 υπνοδωματίου / Δυσεύρετα

 

Ανδρέας Αντωνίου

Σύμβουλος Ακινήτων του Ομίλου ΔΑΝΟΣ

www.danos-group.com

 

Compare listings

Compare