Μια εικόνα χίλιες λέξεις – ένα κόσμημα μιας άλλης εποχής αλλάζει όψη

Η επικαιρότητα επιτάσσει αλλαγή, εκσυγχρονισμό σε συνδυασμό με διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ιστορικού χαρακτήρα της εντός των τειχών πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή κόσμημα μιας άλλης εποχής, θα ενισχυθεί με τη διεκπεραίωση έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως για παράδειγμα το σχέδιο χορηγιών αναβάθμισης παραδοσιακών χώρων εστίασης, και μέσα από δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων για τα οποία θα διατεθούν περίπου €100 εκ. -περίπου €20 εκ αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το σχέδιο αφορά σειρά στοχευμένων έργων & δράσεων. Στόχος αυτού είναι να πάρει τα σκήπτρα η πρωτεύουσα ως η πόλη  που αλλάζει – ανάδειξη του ιστορικού κέντρου σε χώρο επιστημών, εργασίας, πολιτισμού, ιδιοκατοίκησης.

Ενδεικτικά κάποιες προγραμματισμένες δράσεις ως ακολούθως:

1/  €15 εκατ. -Δημιουργία φοιτητικών εστιών

2/ Ενδυνάμωση του διοικητικού κέντρου της Λευκωσίας & Αναβάθμιση της περιοχής της Αρχιγραμματείας με την εκεί κατασκευή των νέων κτιρίων διοίκησης των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

3/  €10 εκατ. – Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

  • Στις νέες πολιτικές περιλαμβάνεται και το Σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο ιστορικό κέντρο με συνολικό κονδύλι €10 εκατ. με προϋπολογισμό τα €2 εκατ. ανά έτος, ή μέχρι την εξάντληση του συνολικού κονδυλίου
  • Η κρατική χορηγία θα καλύπτει το 60% των επιλέξιμων δαπανών, με ανώτατο όριο χορηγίας τις €80.000 ανά έργο. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα, όπως οικοδομικές εργασίες, υδραυλικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, αμοιβές υπηρεσιών και άλλων συμβούλων.

4/ Πολεοδομικά Κίνητρα

  • Όσον αφορά στα πολεοδομικά κίνητρα, περιλαμβάνονται η διατήρηση του συντελεστή δόμησης σε περίπτωση κατεδάφισης γερασμένων κτιρίων (ανέγερση πριν το 1980) και ανακατασκευής τους, ενώ δίνεται εξαίρεση/μείωση απαίτησης υπόδειξης χώρων στάθμευσης μέχρι το 2026.
  • Επίσης αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης των οικοδομών μέχρι 10% για εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών για ανακαινισμένες υποδομές για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Το έργο μπροστά φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Επιτέλους όμως ήρθε η ώρα για να αποκαταστήσουμε τη φήμη μιας κακόφημης περιοχής σε ένα βιώσιμο και αειφόρο κέντρο δραστηριοτήτων, παραδόσεων, γεμάτο με χώρους καταπράσινου τοπίου που σε ταξιδεύει νοερά.

Η παλιά πόλη της Λευκωσίας είναι μια πόλη με ένα χαρακτήρα αρχιτεκτονικό επηρεασμένο από τους “κατακτητές” της Κύπρου που με σωστό όραμα και σχεδιασμό μπορεί και έχει να προσφέρει πολλά ακόμη!

Compare listings

Compare