Στο €1,5 δις οι πωλήσεις ακινήτων το 2ο εξάμηνο του 2023.

Στο €1,52 δισ. έφτασε η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2023. Η αγορά είναι επηρεασμένη από την αύξηση των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και το κόστος των κατασκευαστικών υλικών εξ ου και έχει επιβραδύνει σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα όταν είχαν πωληθεί ακίνητα αξίας €1,7 δισ. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους πωλήθηκαν ακίνητα αξίας €1,52 δισ. σ’ ένα σύνολο 5974 πράξεων. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μείωση τόσο στην αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν, όσο και στον όγκο των πράξεων. Σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο όγκος των πράξεων είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αλλά η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν είναι αισθητά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι (€1,2 δισ.).

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου ανέφερε ότι «η αγορά των ακινήτων στην Κύπρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά τη μείωση που καταγράφεται, αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια την ανθεκτικότητά της. Οι προκλήσεις όμως πυκνώνουν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανένα. Ο τομέας των ακινήτων γενικότερα έχει μεγάλη συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία και θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να τον ενισχύσει ώστε να διατηρήσει τη δυναμική του».

Άνοδος για Λευκωσία και Αμμόχωστο
Οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου είναι οι μόνες, που καταγράφουν άνοδο στις αξίες των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο. Στη Λευκωσία η αύξηση της αξίας των ακινήτων που πωλήθηκαν (€299,8 εκατ.) καταγράφεται παρά τη μείωση του όγκου των πράξεων πώλησης (1549). Αντίθετα στην Αμμόχωστο η αύξηση της αξίας (€59,7 εκατ.) συνοδεύεται και με αύξηση του όγκου των πράξεων πώλησης (303).

Βουτιά για τη Λεμεσό
Σημαντική μείωση καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού, στην οποία οφείλεται και η επιβράδυνση των αποδόσεων της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Λεμεσό μειώθηκε κατά €200 εκατ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο αντανακλώντας τη σημαντική μείωση και στον όγκο των πράξεων πώλησης.

Μείωση σε Πάφο και Λάρνακα 
Πτωτικά κινήθηκε, το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά των ακινήτων στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας. Μεγαλύτερη είναι η μείωση στην επαρχία Πάφου, η οποία έχασε έδαφος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε όγκο πωλήσεων. Στη Λάρνακα ο όγκος των πράξεων ήταν μεγαλύτερος το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο, πλην όμως η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Οι τάσεις ανά επαρχία
Στις τέσσερεις κυριότερες κατηγορίες ακινήτων αποτυπώνονται οι τάσεις που κυριάρχησαν σε κάθε επαρχία το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Όπως διαφαίνεται η αγορά σπιτιών διατηρεί τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα πωλήθηκαν συνολικά 845 σπίτια με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων. Η επαρχία Λάρνακας βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων διαμερισμάτων, οριακά πιο πάνω από τη Λεμεσό, ενώ στην επαρχία Λευκωσίας πωλήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα περισσότερα οικόπεδα. Λεμεσός και Λευκωσία συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων χωραφιών. Τα χωράφια είναι η κατηγορία των ακινήτων που έδωσε ώθηση το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά της επαρχίας Αμμοχώστου, της μόνης που παρουσιάζει αύξηση του όγκου πωλήσεων ακινήτων στις τέσσερις κύριες κατηγορίες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο.

Πηγή: Economy Today

Compare listings

Compare