Δεν υπάρχει κίνδυνος φούσκας ή κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων

  • 4 months ago
  • News
  • 0
Ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναλύει την αγορά, καταγράφει τις τάσεις ανά επαρχία και απαντά στο ερώτημα γιατί είναι καλό να έρχονται ξένοι επενδυτές στην Κύπρο

Δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα ο κίνδυνος φούσκας ή κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων σημειώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών Πόλυς Κουρουσίδης. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Κουρουσίδης εξήγησε ότι οι αγορές που γίνονται από ξένους είναι ως επί το πλείστο με ίδια κεφάλαια, ενώ τα δάνεια για τους Κύπριους αγοραστές, δίνονται μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που διενεργούν οι τράπεζες. Επομένως, σημείωσε, δεν προκύπτει από κάπου ότι θα υπάρξει φούσκα ή κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τιμές σήμερα είναι αρκετά ψηλές και συγκρίνονται με το 2010, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι ξεκινώντας από το 2007-2008 οπόταν και δημιουργήθηκε μια φούσκα στην αγορά ακολούθησε μια περίοδος ανόδου μέχρι το 2010 οπόταν και οι τιμές ανέβηκαν αρκετά. Στη συνέχεια μέχρι το 2017 οι τιμές ακολούθησαν μια πτωτική πορεία και από το 2017 επανήλθε η άνοδος. Το θετικό σημείωσε, ότι πλέον δεν βασιζόμαστε σε δανεισμό και κυρίως στον ανεξέλεγκτο δανεισμό ώστε να υπάρχει ο κίνδυνος νέας έκρηξης κόκκινων δανείων, σημείωσε.

Γιατί θέλουμε τους ξένους επενδυτές

Όσον αφορά στο κομμάτι των ξένων και ερωτηθείς γιατί τελικά είναι καλό να έρχονται ξένοι επενδυτές αφού οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω, ο κ. Κουρουσίδης εξήγησε ότι είναι καλό να υπάρχει ανάπτυξη και να έρχονται ξένοι επενδυτές, καθώς υπάρχει αλυσιδωτό όφελος. Προφανώς επωφελούνται οι developers που χτίζουν τα ακίνητα. Στη συνέχεια επωφελείται το κράτος που εισπράττει φόρους. Ακολούθως δημιουργείται πολλαπλασιαστικό όφελος σε περίπτωση που οι ξένοι μεταφέρουν και τις εταιρείες τους στην Κύπρο καθώς αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν υπαλλήλους και άρα επωφελείται η αγορά εργασίας. Αν έρθουν ξένοι εργαζόμενοι και ζήσουν στην Κύπρο θα επωφεληθεί μια σειρά άλλων επαγγελματιών, αφού θα τρώνε εδώ, θα ψωνίζουν από εδώ, θα βγαίνουν έξω να διασκεδάζουν. Επομένως τα οφέλη είναι αρκετά, σημείωσε.

Από τις πιο σταθερές η Λευκωσία

Ανά επαρχία τώρα, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι η Πάφος κινείται αρκετά καλά, αφού προσελκύει ξένους επενδυτές και αγοραστές, με τις τιμές να είναι σταθερές αλλά με ανοδική τάση. Η Λεμεσός εδώ και χρόνια ακολουθεί ως γνωστό ανοδική τάση με τους ξένους επενδυτές, ενώ και η Λάρνακα τελευταία αναπτύσσεται σημαντικά, προσελκύοντας αρκετούς ξένους. Όσον αφορά τώρα στη Λευκωσία, μπορεί να μην έχει το μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών, αλλά είναι μια από τις πιο σταθερές αγορές όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης.

Σχολιάζοντας το στατιστικό ότι 7 στους 10 Κύπριους μένουν σε δικό τους σπίτι, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ όπως είπε στην Ελλάδα είναι κάπως ψηλότερο. Είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή η κουλτούρα του Κύπριου να θέλει δικό του σπίτι ανέφερε, παρόλο που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μειώνεται κάπως με τους νέους να είναι πιο ευέλικτοι στις μετακινήσεις τους, είτε αφορά τη ζωή τους είτε τη δουλειά τους.

Καλή επιλογή για σταθερό εισόδημα

Ερωτηθείς κατά πόσο η αγορά ενός ακινήτου για επένδυση είναι ακόμα μια καλή επιλογή, ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων απάντησε καταφατικά, καθώς όπως είπε μπορείς να αγοράσεις ένα ακίνητο, κατά κύριο λόγο μεταχειρισμένο ώστε να μην επιβάλλεται ΦΠΑ επί της αγοράς και να έχει ς ένα σταθερό εισόδημα. Βέβαια, συμπλήρωσε, με την αύξηση τόσο των δανειστικών, όσο και των καταθετικών επιτοκίων, η τάση αυτή ενδεχομένως να υποχωρήσει κάπως.

Τέλος σε σχόλιο του για τα ενεργειακά και φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία στην αγορά, ενώ είναι και πιο εύκολο να τα πουλήσεις στη συνέχεια.

πηγή: economytoday

Compare listings

Compare