Η κτηματαγορά στην Κύπρο ανεβαίνει σε υψηλό επίπεδο 15ετίας με ρεκόρ τιμών και πωλήσεων

  • 5 months ago
  • News
  • 0

Σε μια εκπληκτική αλλαγή των γεγονότων, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο καταγράφει σήμερα εξαιρετική ανάπτυξη. Οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε φάση ανόδου, με τις πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023 να φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η ζήτηση ακινήτων εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδιαίτερα για διαμερίσματα, εν μέρει επειδή όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την αγορά.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της ΚΤ αναφέρει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών Κύπρου αυξήθηκε κατά 1,5%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων κατά 3,1%. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση, με τις κατοικίες να αυξάνονται κατά 5,6% και τα διαμερίσματα κατά 10,1%.

Η ζήτηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επενδυτές λόγω της πολιτικής της Κύπρου που προσελκύει ξένες επιχειρήσεις. Λόγω των επενδυτικών στόχων, ιδίως εκείνων που αφορούν την αγορά κατοικιών προς ενοικίαση, αυξάνεται επίσης η ζήτηση.

Η ζήτηση ακινήτων εξακολουθεί να είναι υψηλή παρά την αύξηση των βασικών επιτοκίων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέρει επειδή το κόστος κατασκευής έχει σταθεροποιηθεί και η προσφορά είναι περιορισμένη.

Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις περιοχές. Η Λευκωσία (4,4%), η Λεμεσός (10,1%), η Λάρνακα (8,7%), η Πάφος (7,9%) και η Αμμόχωστος (5,9%) σημείωσαν αύξηση των τιμών των κατοικιών σε ετήσια βάση. Όλες οι περιοχές είδαν ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων, με εξαίρεση τη Λεμεσό, η οποία είδε μικρή μείωση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώθηκε ετήσια αύξηση 26,5% στις συναλλαγές ακινήτων, που είναι το μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών. Ενώ οι ντόπιοι αγοραστές σκαρφάλωσαν κατά 17,9%, οι ξένοι αγοραστές εκτοξεύτηκαν κατά 38,5%.

Τα επιτόκια δανεισμού στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν περαιτέρω, κορυφώνοντας στο 4,28% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, σημειώθηκαν αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι σημειώθηκε πτώση κατά 13% στον αριθμό των κατοικιών για τις οποίες εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Compare listings

Compare