«Πετά» η αγορά ακινήτων – Στο €1 δισ. η αξία των πωλήσεων – Στοιχεία ανά πόλη

  • 5 months ago
  • News
  • 0
Στο €1 δισεκατομμύριο ανήλθε η αξία των πωλητηρίων εγγράφων το 3ο τρίμηνο με την αγορά ακινήτων να διατηρεί τη δυναμική της παρά τις προκλήσεις – Στη Λεμεσό οι περισσότερες μεταβιβάσεις

Στο €1 δισεκατομμύριο ανήλθε η αξία των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν παγκύπρια, με την αγορά των ακινήτων να διατηρεί τη δυναμική της παρά τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.

Σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τις οποίες επεξεργάζεται και παρουσιάζει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων», την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν παγκύπρια συνολικά 2.983 πωλητήρια έγγραφα.

Ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις αξίας €438,2 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, το τρίτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 2.910 μεταβιβάσεις αξίας €438,2 εκατ., με τη Λεμεσό να παρουσιάζει το μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά την αξία με €130,5 εκατ., ενώ η Λευκωσία διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταβιβάσεων.

Ειδικότερα, στην επαρχία Λευκωσίας καταγράφηκαν συνολικά 944 μεταβιβάσεις, συνολικής αξίας €126,1 εκατ. Ο μεγαλύτερος όγκος των πράξεων αφορούσε σε χωράφια (382) σε διαμερίσματα (218) και σε οικόπεδα (213). Στην επαρχία Λεμεσού οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν στις 801 και η αξία τους ανήλθε σε €130,5 εκατ. ξεπερνώντας κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (440).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τις 315 και η συνολική τους αξία τα €48,2 εκατ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταβιβάσεων αφορούσε χωράφια (125). Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 677 και η συνολική τους αξία στα €101 εκατ. Οι περισσότερες αφορούσαν χωράφια (290).  Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκαν 173 πράξεις συνολικής αξίας €32,4 εκατ. με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για χωράφια (81) και διαμερίσματα (51).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε ότι o τομέας συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

«Παρά την εμφανή πλέον επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνδυασμό και με τα υψηλά δανειστικά επιτόκια των στεγαστικών δανείων παρατηρούμε ότι η κτηματαγορά αντέχει. Αναμένουμε τους επόμενους μήνες να δούμε και τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ισραήλ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Compare listings

Compare